Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

sâmbătă, 28 martie 2015

Brânduşe ( Crocuşi)

În sfârşit se întâmplă un lucru îndelung aşteptat: vine primăvara! Martie este, din punct de vedere calendaristic, prima lună de primăvară. Cine priveşte cu atenţie natura va observa că se petrec schimbări fundamentale şi înviorătoare. În grădină, melancolia iernii este înlocuită de coloritul primăvăratic. Alături de ghioceii delicaţi şi viorelele parfumate, atunci când soarele străluceşte pe cer, apar deja în iarba proaspătă şi primele flori ale brânduşelor ( Crocuşi).
Brânduşa de toamnă
Frumoşii vestitori ai primăverii

Crocuşii salută primii soarele de sfârşit de iarnă, cu florile lor strălucitoare şi delicate. Cele mai multe brânduşe ating înălţimi de până la 15 cm încântându-ne privirile din februarie până la sfârşitul lunii martie. Unic la această plantă este faptul că florile se formează înainte ca frunzele să devină vizibile. Frunzele sunt alungite şi foarte subţiri şi prezintă o dungă albă. Florile înfloresc deasupra frunzelor şi se prezintă sub formă de cupă. Uneori la vârf sunt două flori. În mijlocul corolei sunt trei stamine şi un stigmat galben trifurcat.  Plantele înfloresc luxuriant, dacă se află într-un pământ afânat şi nisipos şi stau în locuri însorite. Dacă splendidelor flori de primăvară le este frig, ele nu se deschid.  Aceste modeste flori de primăvară se înmulţesc singure, fără să aibă nevoie de îngrijiri speciale. Florile bulboase arată foarte bine în special când sunt plantate în grupuri. În funcţie de soi, florile brânduşei pot fi albe, mov, galbene, purpurii sau vărgate. Atenţie: toate părţile plantei sunt otrăvitoare!
Originare din Europa şi din Asia, aceste plante bulboase sunt apreciate pentru splendidele flori care, an de an, desfată ochiul în schimbul unei îngrijiri minime. Sunt potrivite şi pentru cultivarea în ghivece fiind o alegere ideală şi pentru jardinierele de pe pervaz unde, datorită gamei largi de specii, este posibil să se realizeze combinaţii de mai multe culori. 
Această floare delicată de primăvară nu este singură pe lume, ea are şi o soră geamănă, numită brânduşa de toamnă. Brânduşa de toamnă înfloreşte în lunile septembrie-octombire. 
Crocuşi "Grandiflora Mix"
CULTIVARE. Dacă optaţi pentru cultivarea în ghivece, folosiţi un compost format din pământ fertil, turbă, frunze putrezite şi nisip şi, pentru a ajuta drenajul, aşezaţi pe fundul vasului un strat de cioburi de lut, adăugând şi bucăţele de cărbune pentru a evita o umiditate în exces. Bulbii trebuie plantaţi la 8 cm adâncime,destul de depărtaţi unul de altul. Cei care înfloresc primăvara se plantează la începutul toamnei, cei care înfloresc toamna, în luna august, în plin soare şi într-o poziţie care să le asigure căldură şi adăpost de vânturi.
Este important ca frunzele verzi să nu fie cosite imediat după ofilirea florilor. În prealabil plantele trebuie să depoziteze substanţele nutritive din frunze în bulbi. Tundeţi iarba abia primăvara târziu, după ce frunzele mor.
Sfat de plantare: amplasaţi bulbii în pământ toamna, în grupuri mici sau repartizaţi uniform în iarbă. 
Soiul Botanica "Prins Claus"
Soiul Grandiflora "Flower Record"





















REPRODUCERE Înmulţirea este destul de uşoară, este suficient să scoateţi şi să transplantaţi bulbii care cresc la baza bulbilor principali. Bulbii se dezgroapă doar când frunzele s-au ofilit. Speciile precum Crocus tommasinianus şi Crocus vernus se înmulţesc singure în decursul anilor.
 Grandiflora "Flower Record"& "Vernus"
Soiul Grandiflora "Yellow Mammouth"





















SEPARAREA BULBILOR
Multe brânduşe cuceresc singure suprafeţe întinse din grădină. Dacă totuşi vă mănâncă degeţelele să separaţi un grup mai mare sau să mutaţi brânduşele în alt loc, faceţi acest lucru după ofilirea lor.
Tufa mare se scoate cu grijă din pământ, astfel încât rădăcinile să nu se rupă. Pământul care atârnă de bulbi se lasă în pace. Pentru separare, tufa se desprinde uşor cu degetele. Bulbii de brânduşe se plantează în alt loc, la aceeaşi adâncime. Nu uitaţi: apăsaţi bine pământul şi udaţi-l bine, pentru ca bulbii să aibă stabilitate în sol. 
Atenţie: bulbii se separă cel mai devreme la 4 ani de la plantare, şi anume toamna, când sunt în pauză vegetativă.
Sfat: 
 - Când cumpăraţi brânduşele, alegeţi doar soiuri mai noi. Aşa veţi împiedica activ răspândirea soiurilor sălbatice.
- Brânduşele arată foarte bine presărate în gazon. Sub copaci şi arbuşti ele sunt adevărate puncte de atracţie.
-  Brânduşele sunt partenere excelente pentru narcise, ghiocei, zambile şi lalele timpurii.
Soiul "Tommasinianus wild"  


Legendele Brânduşei

În jurul acestor flori s-au ţesut de-a lungul timpului numeroase mituri şi legende. Una dintre legende spune că: " Brânduşa de primăvară şi Brânduşa de toamnă au fost două surori frumoase, alungate în frig de mama lor vitregă. Pe una a alungat-o într-o primăvară timpurie iar pe alta într-o toamnă târzie. Vâzându-le necăjite, pentru a le alina suferinţa, Dumnezeu le-a prefăcut în flori. Legenda spune că de când au fost separate şi transformate în flori, ele se caută una pe alta, dar precum Soarele şi Luna, fără să se poată întâlni vreodată. Una, floarea celor vii, înfloreşte primăvara, iar cealaltă, floarea celor morţi, înfloreşte toamna. Se spune că cine va aduna într-un buchet brănduşe de primăvară şi le va uni într-un buchet cu cele de toamnă, ca ele să-şi spună dorul, apoi le va da drumul pe apă, face o faptă bună , pentru care Dumnezeu îi va ierta multe păcate."
Soiul Botanica "Prins Claus"
O altă legendă are legătură cu Sfântul Valentin, de unde şi simbolul brânduşei, de floare a iubirii. Se spune că Sfântul Valentin, în perioada în care a fost închis în temniţă, a îndrăgit pe fiica oarbă a unui gardian. Sfântul Valentin i-a trimis acestei fete o brânduşă, puterile vindecătoare ale acesteia redându-i vederea fetei. Cel dintâi lucru pe care fata l-a văzut a fost brânduşa şi biletul trimis de Valentin pe care scria celebrele cuvinte:   " Din partea Valentinului tău".
Crocuşi botanici
O altă legendă ne spune că Brânduşa era fata cea mică a împăratului Florilor. Pe vremea aceea împărăţia era ameninţată de un zmeu. Acest zmeu cerea ca în fiecare an să fie sacrificat câte unul din bărbaţii din împărăţie.Venind şi vremea măritişului, Brânduşa s-a căsătorit cu un prinţ pe care îl iubea nespus de mult. La doar o zi după ceremonia de căsătorie, a venit zmeul şi l-a răpit pe prinţ, ducându-l la castelul lui. Brânduşa refuză să lase salvarea soţului ei pe mâna armatei tatălui ei şi porneşte ea singură în căutarea zmeului şi a bărbatului ei.  Întâlnind zmeul, acesta îl provoacă la luptă în săbii şi paloşe, reuşind până la urmă, după 7 zile şi 7 nopţi să îl ucidă pe acesta şi să îşi salveze iubitul.
În prim plan Grandiflora "Flower Record" în fundal Botanica "Prins Claus"
Una dintre legende se pierde în negura timpului. Demult, demult, într-o împărăţie de la marginea lumii, trăia o fată frumoasă cum nu se mai văzuse. Şi nu doar frumoasă la trup era aceasta, ci şi bună la suflet şi harnică foc. Numele ei era Brânduşa şi era slujnică la palat. În apropierea palatului era o pădure întinsă unde ori de câte ori aveau puţin timp liber fata se plimba. Inimoasă, ea salva animalele prinse în capcanele vânătorilor şi le îngrija până se făceau bine. O mare bucurie îi cuprindea inima de fiecare dată când reuşea să mai salveze câte o biată vietate: căprioare, iepuraşi sau bursuci. Într-o primăvară, mergând ea prin pădure, fermecată de frumuseţea naturii renăscute s-a rătăcit. Oricât s-a străduit ea să găsească drumul înapoi spre casă, nu a reuşit. Întunericul s-a lăsat şi ea era din ce în ce mai înspăimântată de zgomotul pădurii. Mergând în neştire la un moment dat ea a căzut într-o prăpastie adâncă. Aici au găsit-o dimineaţa, animalele cărora fata le salvase viaţa. Din păcate, Brânduşa murise şi oricât au încercat ele să o readucă la viaţă, nu au reuşit. Necăjiţi, plângeau toţi de mila blândei fete. Şi fiecare lacrimă care cădea din ochii lor se transforma într-o floare frumoasă, fina şi graţioasă ca şi fata cea bună. Iar culoarea florii avea culoarea ochilor frumoşi ai fetei. Aşa se face că, în fiecare primăvară, când căprioarele, iepuraşii, bursucii sau alte vietăţi încep să umble prin păduri, îşi amintesc de fata cea miloasă şi plâng încă după ea. Lacrimile lor se transformă în brânduşe care împânzesc pădurile şi văile luminoase.

Crocuşi "Grandiflora Mix"
Soiurile de brânduşe pe care le-am ales noi pentru a ne colora grădina sunt: Botanica "Prins Claus", Grandiflora "Yellow Mammouth", Grandiflora "Flower Record"Grandiflora "Blue mixed", "Tommasinianus wild", "Vernus",  Majoritatea acestor soiuri au florile foarte mari.
Crocuşii Grandiflora "Yellow Mammouth" au un efect frapant în grădina de primăvară! Florile acestui soi sunt galben - portocaliu şi au un model distinct de dungi violet-maronii pe partea exterioară a petalelor. Înfloresc primăvara, în luna martie, iar florile acestui soi au o cupă mare. Înălţimea plantei este de 15 cm.
Succes în grădinărit! 
Soiul "Yellow Mammouth"
Grandiflora "Blue mixed"
Crocuşi "Grandiflora Mix"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu