Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

vineri, 15 mai 2015

Lalele - Bijuterii perene de primăvară

Când soarele primăverii râde vesel, toată lumea vrea să vadă în grădină flori. Lalelele se numără printre cele mai îndrăgite flori din grădina de primăvară. În Olanda, bulbii se cântăreau chiar în aur.  Astăzi lalelele ne încântă prin cele mai variate forme şi culori. 
După lunile lungi de iarnă culorile lor strălucitoare emană  bună dispoziţie şi trezesc cheful de viaţă. Anul acesta am creat un colţ special pentru aceste flori bulboase. Astfel am cultivat 20 soiuri, unul mai deosebit ca celălalt, care mi-au luat ochii cu forma şi culorile lor deosebite.

Top 15 soiuri de lalele dragi mie din grădina noastră.

1. Lalelele "Belicia" sunt unele dintre soiurile mele preferate. Au flori bătute, mari, de culoarea untului cu marginea roşie, dantelată. Lalelele acestui soi fac câte 4-5 flori  pe o singură tijă şi ţin câteva zile, atât în vază, cât şi în grădină. 
2. Lalelele "Parrot" se recunosc uşor  datorită florilor mari, intens colorate, formate din petale neuniforme, ondulate sau încreţite. Petalele seamănă cu, coada papagalilor, de unde vine şi numele lor. Foliajul este verde iar tulpinile sunt foarte viguroase. Unele varietăţi sunt parfumate. În faza de boboc florile sunt verzi. O dungă verde se poate observa pe fiecare lalea din categoria Parrot, chiar dacă uneori este foarte puţin vizibilă. De altfel, acesta este un element care ajută la identificarea soiului.  Lalelele Parrot sunt flori spectaculoase, cu înflorire de lungă durată care merită un loc în grădina ta.





3. Laleaua "Libretto Parrot" este un soi cu flori mari, de până la 20 cm diametru,  duble ,majoritatea sunt bi sau tri colore, având o înălţime de 40-45 cm. Înfloreşte în aprilie - mai.

4. Lalelele  "Super Parrot" ajung la o înălţime de 40-45 cm, şi prezintă flori mari de culoare alb cu verde, cu petale ciufulite.  Laleaua "Super Parrot" cu siguranţă va atrage privirile ca un magnet în grădina ta.

















5. Lalelele "Abba" fac parte din grupa de lalele timpurii, au florile bătute, în formă de cupă, de culoare roşie cu mijloc galben. Soiul are o înălţime de 30 cm, şi înfloreşte în perioada 10-30 aprilie.

6. Lalele "Oviedo". Au florile albe cu ştrafe roz, franjurate pe margini. Înfloresc la începutul lunii mai.


 7.Lalele "Lion King" Acest soi de lalele iubeşte soarele şi zonele parţial însorite. Florile sunt duble şi franjurate, iar culoarea inflorescenţei este roşu sânge. Înălţimea maximă a plantei este de 40-50 cm. Soiul Lion King face pe fiecare tijă 2 flori.

8. Primăvara rozul lalelei "Upstar" creează garantat bună dispoziţie. Este un soi cu flori duble care înfloreşte târziu.














9. Lalele "Tulipa gesneriana" din grupa "Greigii" soiul "Lovely Surprise" este un soi care înfloreşte primăvara timpuriu. Tulpina cu 2-3 frunze se termină cu o floare mare, în formă de cupă,  franjurată pe margini, galbenă cu ştrafe roşii. 













10. Lalelele "Washington" au flori mari în formă de cupă care la începutul înfloririi sunt uşor pătrăţoase. Sunt robuste, atingând o înălţime de 50 cm. Înfloresc de la mijloc până la sfârşitul sezonului.

11. Laleaua Bayside" are flori simple, cu petale ascuţite, care îi conferă un farmec exotic. Soiul viguros încântă ochii mulţi ani, într-un strat însorit. Înălţimea acestor lalele nu depăşeşte 30 cm. Florile sunt mari şi rezistă foarte mult în grădină.


12. Laleaua "Sweet Desire" face parte din categoria de lalele duble. Înfloreşte în mai şi ne încântă cu florile crem cu ştrafe roz şi verzi.
13.Un soi de lalele neidentificat. :) cu flori mari, portocaliu, pe tulpini puternice. Ele arată bine în grupuri.
 












14. Laleaua "Tulipa gesneriana" din grupa "Fringed" soiul "Valery Gergiev" este o frumuseţe. Florile sunt franjurate pe margini şi au culoarea ciclame. Ca şi la soiul Lion King întâlnim pe fiecare tijă 2 flori.


15. Frumuseţe întunecată "Queen of night"( regina nopţii) este un nume foarte potrivit pentru această lalea. Florile nu sunt de un negru curat, dar purpuriul întunecat  al acestei frumuseţi este cu atât mai incitant. Soiul este înalt de 60 cm, înfloreşte în aprilie-mai şi este un punct de atracţie în orice strat.




















Cum ce e frumos durează puţin, şi frumuseţea lalelelor este trecătoare. Zilele lor pline de culoare se duc repede, aşa cum un vis se spulberă când te trezeşti.
Numele lalea ( tulipa) vine de la cuvântul persan "toliban" care înseamnă turban, datorită florilor în formă de cupă, colorate şi atractive precum turbanele orientale. Lalelele prezintă aproximativ 150 de specii de plante bulboase cu flori care se înmulţesc prin bulbi. Mărimea şi culoarea variază în funcţie de soi. E important însă, pentru plantare să se aleagă numai bulbi sănătoşi, mari şi tari. În magazine se găsesc şi mixuri de bulbi de lalele de cultivat, precum Mix lalele papagal care vor încânta ochii cu flori de culori şi forme diferite.




















Plantarea bulbilor

Plantarea bulbilor de lalele se face toamna în lunile septembrie sau octombrie, atunci când temperaturile scad la 10-15 grade. E important să fie plantaţi cu câteva săptămâni înainte să dea îngheţul, pentru ca rădăcinile să aibă timp să crească. Bulbii de lalele pot fi plantaţi în grădină în locuri însorite, pentru că lalelele preferă soarele. Ca la orice plantare de bulbi, este nevoie să se pregătească pământul. Desţeleniţi-l, dacă nu a fost desţelenit până atunci, scoateţi buruienile şi pietrele, adăugaţi compost şi muschi de turbă ca fertilizator organic. Adâncimea de plantare e bine să fie de 2-3 ori mai mare decât înălţimea bulbului. Bulbul se plantează cu partea plată în jos, apoi bătătoriţi pământul şi udaţi cât mai mult. Nu se mai udă bulbul până la primăvară. Evitaţi umezeala stătută.


Înmulţirea lalelelor

Laleaua se înmulţeşte prin bulbi - bulbii de culoare cafenie sunt acoperiţi de o membrană groasă care îi protejează de uscăciune. Anual laleaua formează lângă bulbul mamă alţi bulbişori. Aceştia se separă de bulbul mamă şi se replantează separat.


Îngrijirea corectă a bulbilor de lalele

În decursul următoarelor săptămâni, splendoarea cromatică a lalelelor şi a altor plante bulboase va fi înlocuită de florile de vară. Însă nu trebuie să uitaţi de aceste plante bulboase. Nu este bine să le dezgropaţi, pentru că astfel nu mai au nici o şansă să înmagazineze rezerve de energie în bulbi, cu ajutorul frunzelor. Dacă le-aţi scoate acum din pământ, le-aţi depozita într-un loc uscat şi le-aţi planta din nou în octombrie, ele ar fi lipsite de putere. De aceea, lăsaţi bulbii acolo unde sunt şi tăiaţi ocazional tulpinile cu florile ofilite. Frunzele se păstrează până se usucă şi abia după aceea se îndepărtează. Evitaţi săparea printre plante, pentru că mulţi bulbi se află aproape  de suprafaţă şi pot fi deterioraţi. Bulbii care au stat mai mult de patru ani în pământ se dezgroapă în perioada de pauză, adică atunci când frunzele s-au îngălbenit. Dacă există deja rădăcini aeriene,  bulbii se înghesuie reciproc şi în consecinţă înflorirea este minimă. De aceea trebuie separaţi cu grijă bulbii copii de pe planta mamă, după aceea, aşezaţi în pământ cele mai puternice exemplare dintre copii.
Atenţie!
Schimbaţi locul de cultivare al lalelelor o dată la 4-5 ani, pentru a preveni atacul devastator al bolilor.
Sfat
Bobocii se taie când încep să se coloreze. Florile se aşează în vază, unde tulpinile cresc mai departe. Ţin mult, dacă stau la umbră şi răcoare.
Succes în grădinărit! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu